Umoyah logo

Wat is ademwerk?

Umoyah - Wat is ademwerk

Ademen doen we toch ieder moment, dus wat is er nou zo bijzonder aan?
Ademen doen we inderdaad ieder moment en dat maakt ademwerk zo bijzonder. Ademwerk zoals wij het kennen in het Westen heeft haar wortels in India en staat ook wel bekend als Pranayama.
Pranayama betekent letterlijk het beheersen van de levensenergie, dit gebeurt middels ademhalingstechnieken. De verschillende technieken hebben verschillende functies. Zo zijn er Pranayama’s voor het activeren van het zenuwstelsel, het creëren van meer hitte in het lichaam voor meer energie, het balanceren van de mannelijke en vrouwelijke energie en voor het laten stromen van gestagneerde energie. Dit zijn enkele van de vele voordelen van ademwerk. Samenvattend kunnen we zeggen dat ademwerk de levensenergie van een mens balanceert, intensiveert en vrij laat stromen. Met levensenergie bedoelen we de essentiële kracht die je als mens nodig hebt om te kunnen leven. Net zoals elektronica hebben alle biologische organisme ook energie nodig om te kunnen leven. In onze dagelijkse taal gebruiken we energie ook in die context als we ons bijvoorbeeld moe voelen of juist heel erg opgewekt. Naarmate we ouder worden dan neemt de beschikbare levensenergie af en degenereert het lichaam. Levensenergie gebruiken we voor het verwerken van fysieke en mentale processen. Raken we lichamelijk of mentaal uit balans dan is er vaak meer energie nodig dan er beschikbaar is en kan iemand bijvoorbeeld in een Burn-out terecht komen. Dit werkt als een sneeuwbaleffect, is er onvoldoende energie dan vermindert de capaciteit om rationeel na te denken, beslissingen te maken en om te gaan met tegenslagen. Het is daarom erg lastig om uit zo’n negatieve spiraal te komen. Ademwerk bevordert de stroming van energie en draagt bij aan onze mentale en fysieke gezondheid. Ademwerk heeft direct zichtbaar effect op je mentale staat en kan op langer termijn een grote rol spelen in je leven.


Ademwerk en het overlevingsmechanisme van de persoonlijkheid

Als je jezelf goed observeert dan zal je al snel merken dat jouw ademhaling constant verandert. Ben je bang of gespannen dan adem je sneller en oppervlakkig. Voel je je blij dan adem je dieper en ontspannen. Dit oppervlakkig en snel ademen heeft natuurlijk ook een functie. Als er gevaar op de loer ligt dan worden we alert, spannen we ons in zodat we snel kunnen reageren. Als het om een situatie van leven en doodgaat dan is het niet heel handig om volledig ontspannen en relaxed te zijn. Dus spannen we ons lichaam in en maken we de adem oppervlakkig. Gelukkig hoeven we ons niet constant zorgen te maken over een wild dier dat ons wilt opeten en kunnen we gewoon diep en ontspannen ademen. Echter gebeurt dit in de realiteit vaak niet. We hebben de wilde dieren vervangen met de hoge eisen van het hedendaagse leven. We leven nog steeds met veel spanning en ademen dus ook constant gespannen. De consequenties hiervan gaan wat dieper dan alleen lichamelijke spierspanning. Vanaf kinds af aan ervaren we situaties waarin we bang zijn. Een van de natuurlijke reactie op angst bij een kind is bevriezen en dat begint bij de ademhaling. Hierdoor wordt de ervaring niet goed verwerkt en opgeslagen in de persoonlijkheid. Ademwerk biedt de mogelijkheid om de geblokkeerde energie ook wel bekend als mentale blokkades, weer in beweging te brengen. Dit ondersteund in het verwerken van emotie en trauma. Doormiddel van ademwerk is het mogelijk om de spanningen van de ademhaling en het lichaam weer wat meer te ontspannen waardoor je een stuk relaxter door het dagelijkse leven gaat.


Hoe verloopt een ademsessie?

De ademcoach sessies gaan om bewustwording. Eerst kijken we samen naar wat bewustzijn nou eigenlijk echt betekend. Dit doen we door in gesprek te gaan en goed te analyseren wat je dagelijks ervaart. We kijken naar wat je pijn doet en waarom dat niet losgelaten kan worden. We kijken naar je patronen en waar die uit voort zijn gekomen en wat deze voor je betekenen. Laag voor laag leer je jezelf steeds beter kennen en word je steeds bewuster. Na deze uitwisseling begint de verbonden adem sessie. Deze ademtechniek activeert de energie in het lichaam waardoor vastzittende levensenergie weer gaat stromen. De ademcoach sessies zijn intens en bijzonder tegelijk, maar bovenal zijn ze bevrijdend.


Is ademwerk geschikt voor jou?

In de basis is ademwerk geschikt voor bijna iedereen. Het is niet zo dat je specifieke klachten nodig hebt om met ademwerk aan de slag te gaan. Het leven nodigt je altijd uit om naar vrijheid te bewegen en daarvoor is het key dat je levensenergie vrij stroomt. Wel is het zo dat ademwerk veel ondersteuning biedt in de volgende punten.

Ademwerk helpt bij:

Emotionele blokkades
Traumatische ervaringen
Onzekerheid, minderwaardigheidsgevoel
Stress
Angst (zoals faalangst, gebrek aan zelfvertrouwen)
Zwaarmoedig, futloos
Boosheid
Zelf expressie
Relatieproblemen
Meer kunnen genieten van het leven

Ademwerk is niet geschikt voor mensen met epilepsie, glaucoom, hartklachten of psychische problemen.


Individueel of groepssessie?

Zowel in de individuele ademsessies als in groepssessies wordt dezelfde ademtechniek toegepast.

Deelnemers die voor het eerst kennismaken met ademwerk worden geadviseerd eerst één of enkele individuele sessies volgen.

Bij individuele sessies is er volledige aandacht voor jouw proces en wordt specifiek gewerkt aan jouw thematieken. Na een uitgebreide intake gaan we de diepte in en begeleid ik je stap voor stap naar bewustwording. Met elke individuele ademsessie word je bewuster van jezelf en je eigen patronen.

De groepssessies hebben een bijzonder effect doordat je met meerdere personen tegelijk de energie in jezelf activeert. Dit kan soms in het begin spannend zijn maar al snel ontstaat er gevoel van verbondenheid en voor veel mensen werkt het bevorderend voor hen het proces.


Praktische informatie

Locatie: Bijlmerdreef 366C te Amsterdam.

Let op: Week en weekend retraites worden op externe locaties georganiseerd.

Voorbereiding op een Ademsessie:

Zorg voor comfortabele kleding.
Geadviseerd wordt niet te veel te eten vlak van tevoren.